29.5.08

Meie tavaline Päike

Eile hommikul Tallinast Viljandi poole sõites kuulsin Soome YleX-ist põnevat uudist. Nimelt on Soome ja Austraalia astronoomid ühiste uuringute tulemusena jõudnud järeldusele, et Päike on täiesti tavaline täht, milliseid on universumis hulgi. Selle uurimuse järgi on Päike n.-ö. hall keskpärasus, üldsegi mitte mingi eriline ja unikaalne täht, nagu siiamaani on arvatud. Järelikult võib ka meie päikesesüsteemi laadseid moodustisi olla tuhandeid kordi rohkem ning ilmselt kehtib samasugune järeldus siis ka Maa kohta. Mis omakorda tõstab oluliselt tõenäosust, et elu - ja ilmselt siis ka intelligentene elu - ei ole sugugi mitte unikaalne ning lisaks meile on kedagi kuskil veel. Küsimus on vaid selles, et kus täpselt?

Üks soome astronoom, kes saates esines, tõsi selle kohta hea võrdluse. Kui ette kujutada, et meie täiesti tavaline Päike on üks liivatera tohutul ookeanirannal, siis järgmine samasugune tavaline päike paikneb sellest liivaterast ...40 kilomeetri kaugusele. Njah, sinna annab jõuda, eksole! Aga selle eest on neid tavalisi päikeseid palju. Neid leidub küll ja küll juba igas galaktikas, galaktikaid endid olevat selle astronoomi kinnitusel aga umbes-täpselt sama palju, kui sellel mitmekümne kilomeetri pikkusel rannal on liivateri. Et siis elu on veel ja ilmselt ta mõistuslikku elu, aga need pagana vahemaad...

Peep

2 comments:

Anonymous said...

Äkki lugupeetud Mõtleja loeks vahele pisut S Hawkingit? Elu otsimine ei käi ju mat induktsiooni järgi... et "...kehtib järelikult k+1 korral..."

Su erialal vist on midagi jahutud juhuslikkuse ja paratamatusega seoses? Areta neid ideid ja pane kirja :)

Äkki suudad mingi hea nipi välja aretada, et "igal "halli päikse" ümber tiirlevast planeedist saab paratamatult mugav koht elu tekkeks..." Ainult ära mine sisemise maakera (selle suurema ikka) libedale teele, seda on juba tehtud :)

Aga tere suvi! Ja hea tuju igasse hommikusse,

Peace!
Raul

Peep said...

Kullake! Ma ei räägi ju matemaatilisest induktsioonist midagi, eksole. Pigem on jutt teatud tõenäosusest või õigemini selle suurenemisest. Kindlasti ei arva ma, et iga päikese ümber tiirlevatel planeetidel on eeldused elu tekkeks. Pigem arvan ma, et kui päikese-laadseid tähti on seni arvatust oluliselt rohkem, siis sellega tõuseb oluliselt ka tõenäosus maa-laadsete planeetide olemasoluks. Mis omakorda tõstab tõenäosust, et leidub planeete, kus on tekkinud meiega sarnane mõistuslik elu. Mis puutub juhusesse ja paratamatusesse, siis ka need eeldavad teatud soodsaid eeltingimusi. Mina ju ainult endest siin rääkisingi...