17.2.09

Obama 787 miljardit

Just äsja kandsid siin kõik uudistekanalid üle president Obama USA majanduse stimuleerimise kava allakirjutamise. Õigemini sellele järgnenud avalduse Denverist, Coloradost. Show oli vägev - asja juhatas sisse Colorado kuberner, kes kiitis oma osariiki taastuvenergeetika kasutamise eest ja tänas presidenti, siis sai sõna asepresident Biden, kes rääkis, kui vinge asjaga on tegemist, kes tänas presidenti ja kes andis omakorda sõna ühele kohalikule kutile Blake Jonesile, kes on Namaste Solar Electric CEO, kes tänas presidenti, ja kes ütles, et abipakett annab konkreetselt tema firmale, mis toodab päikesepatareisid ja muud rohelise energeetika värki, väga palju abi, aga ka sellele tööstusharule tervikuna ning ka USA-le ja kogu maailmale. Ja siis tema andis sõna omakorda Obamale, kes suurte hõisetega vastu võeti ja kes omakorda kõiki tänas...

Kui aga see show pool kõrvale jätta, siis tegelikult mind Obama kõne ja kava tervikuna üllatas. Ja üllatas meeldivalt, sest kui eelnevalt oli peamiselt räägitud sellest, kuidas selle kavaga aidatakse töötatöölisi, kes hakkavad maanteid ja sildu parandama, mis on ju USA-s nii head, ja neid inimesi, kes ei jõua oma majalaenusid tagasi maksta, siis nüüd oli vähemalt selle esitluse põhirõhk selgelt uute ja eelkõige keskkonnasõbralike tehnoloogiate arendamisele pandud. Sellest andis tegelikult juba märku ka seesama Namaste Solari venna esinemine.

Ühesõnaga - sellest 787 miljardist dollarist läheb minu arusaamist pidi põhiosa just arendusega seotud ettevõtluse toetamiseks. Obama märkis näiteks ära, et kui rohelist energeetikat toodetakse teatud paikades juba väga palju, siis kogu ülekandesüsteem pärineb Edissoni aegadest, mis on ju tõsi. Ja igaüks saab aru, et seesama alumiiniumtraate pidi elektri edastastamise süsteem on seotud tohutute kadudega, see on ebakindel jne. Veel ütles ta, et oma "rohelise" energeetika arendamisega kasvab oluliselt riigi toorainesõltumatus ja sellega paraneb kogu julgeolek. Eraldi mainis Obama, et USA transpordisüsteem on ajast ja arust, kasvõi Euroopa ja Jaapani keskkonnasõbralike, väga kiirete ja täpsete rongidega võrreldes. Ja et selle süsteemi ülesehitamine annab tööd väga paljudele tee- ja sillaehitajatele. No ja siis oli juttu sellest, et selle plaani abil kavatsetakse parandada USA tervishoiusüsteemi, mis on Euroopaga võrreldes ju jälle ajast ja arust (kogu see nende õnnetu ravikindlustussüsteem), ja mis nüüd kavatsetakse ära arvutiseerida (sic!) ning jätkub veel ka haridusele, mis on ju kõige selle uue tehnoloogia alus.

Ühesõnaga, asi tundub üsna palju parem, kui esialgu tundus, aga ühest olulisest asjast vaikisid nii Obama kui kõik ülejäänud kõnelejad ja mida ka ainult üks kommentaator vilksamisi mainis. Ja see on see teema, et kust see raha võetakse. Tegelikult on ju just siin point, sest USA-l seda raha lihtsalt kuskilt salakambrist võtta ei ole. Mis juhtub, on see, et taas lastakse välja tohutu kogus riigi võlakirju, mille eest trükitakse juurde uut raha, ja mis tuleb kunagi määramatus tulevikus kellegi poolt tagasi maksta. USA välisvõlg on niigi hiiglaslik, maailma suurim, ulatudes kuskil 13 triljoni dollarini (see on 18 nulli, eksole) ja kui võtta juurde ka üksikisikute kohutused, siis on see USA sisevõlg hinnanguliselt isegi 59 triljonit dollarit. See uus abipakett suurendab aastast välisvõlga pea kolm korda ja see tähenmab seda, et iga usalase jaoks tähenab abipakett peaaegu 3000-dollarist virtuaalset lisakohustust.

Need on nii karmid numbri, et vahepeal tõrgub mõistus neid haaramast. Ja see sunnib mind mõtlema sellele, et selline rahapoliitiline süsteem ei saa lihtsalt olla elujõuline. See lihtsalt peab pikas perspektiivis kokku kukkuma ja asenduma mingi uue (vana - kullapõhise???) valuutasüsteemiga. Mida see aga endaga kaasa tooks, ei taha ma mitte isegi mõtelda mitte. Või sünnib sellest kõigest tõesti mingi täiesti uus tehnoloogia, mis toodab energiat praktiliselt tasuta ja mittemillestki ja mis toob inimkonna õuele tõelise õnne... Heh...

Peep

5 comments:

Anonymous said...

Hmmm... oled kõvasti arenenud makro teemadel... saame arutada :)

Ei usu ma kullastandardisse, pigem tekib taas midagi virtuaalset, kuid uuel tasandil.

Suurim oht (minu meelest) on USA (potentsiaalsel?) protektsionismil, mis võib lükata NAFTA-naabrid mudasse. Aga seda ei luba vist põhiseadus? Või ikkagi võitleks lobaliseerumise vastu?

R.

PS, DHL paneb ikka idika järjekindlusega arvele 12% kütuselisa... aga DHL vist NYSE-l noteeritud sakslaste käes?

mihkel said...

See "päästekava" ostab ka preservatiive ja ametnikele golfivarustust. Suguhaiguste eest kaitstud elanikud ja sportlikud ametnikud saavad USA päästjaks!
Ameeriklastel on ka nüüd oma Savisaar!

M.
PS! DHL palun rahule jätta, kütuselisa on juba 9,5%!

Peep said...

Muuseas näeb stabilisatsioonikava üks punkt ette veebisaidi loomise, kus kõik konkreetsed rahaeraldised kirjas ja vabalt nähtavad. See on üks asi, mis Obama sõnade kohaselt tagab selle, et golfivarustuse soetamiseks raha ei lähe. Otseselt vähemalt mitte. Aga ma pole ju sinisilmne - kaudselt saab fantaasiat rakendades igasuguseid asju välja nuputada. Ja selles suhtes pole mihklid (sry - Mihkel, ei midagi isiklikku!) mitte üksnes eestlased.

PS! Mis puutub DHL-i, siis kirjutan lähipäevil loo oma siinsetest kogemustest selle firmaga. Usun, et see on teilegi huvitav...

Anonymous said...

13 triljonit on ikka 12 nulliga. V6i noh, 14stkohaline arv. 18 nulliga oleks 1 kvintiljon, kui ma A ja Od 6igesti maletan. Nii et USAl on veel arenguruumi.

toomas

Peep said...

Vabandust, muidugi on triljon 12 nulliga, ma isegi ei oska ütelda, kust ma äkki selle 18 nulli võtsin... Aitäh, Toomas, tähelepanu juhtimast!