22.4.09

Boulderis, Colorados

Jõudsin täna Boulderisse Merryle, Bruce'ile ja Juuliale külla. Kuigi ma mingil hetkel plaanisin siia autoga sõita, otsustasin siiski ringi ja tulin lennukiga. Chicago-Denver võttis aega 2,5 tundi, aga autoga oleks läinud mingi 15 tundi. Ja et mul üks selline pikk tripp on juba selja taga ning ka igasugused mõtted enam-vähem selgeks mõteldud, siis otsustasingi lennuki kasuks.

Boulder on ilus linnake otse Kaljumägede jalamil. Päike pidi siin paistma 350 päeva aastas ja õhk on puhas ning klaar. Merry on ikka seesama mõnus ja mõistev Merry, Juulia on suureks kasvanud, aga räägib ikka väga head eesti keelt, ja nagu Merry mainis, siis temaga põhiliselt siis, kui on vaja vinguda või hädaldada. Bruce juhib siin seda suurt NASA Marsi-projekti (MAVEN - Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission), mis saadab viie aasta pärast teele uue Marsi-jaama, ja on sellest tööst tõesti väga suures õhinas. Käisime täna õhtul nende atmosfääri- ja ilmaruumifüüsika laboratooriumis LASP (Laboratory for Atmospheric and Space Physics), mis tegutseb Colorado Ülikooli juures, ja kus Bruce mulle siis ekskursiooni korraldas. Ja ma pean, ütlema, et see oli ikka päris põnev! Panen siia paar pilti ka sellest keskusest, kusjuures sellel teisel pildil on see ruum, kus päevasel ajal askeldavad ringi valges eririietuses tüübid, sellised, nagu filmidest nähtud, kes selles eriti puhtas keskkonnas panevad kokku katseaparatuuri, mis pärast üles lennutatakse ja mis siis siiasamasse keskusesse infot saadavad küll päikese kiirguse ja mille kõige kohta veel...

Aga homme läheme Merryga üles mägedesse ja teeme ühe väikese matka. Ja ilmselt ma siis kunagi hiljem kirjutan kõigest ka pisut pikemalt.

Peep


No comments: