1.12.09

Tagasiloogid...

Kaks ood ja terve eilne paev saime esimeses vahelaagris Camp Canadas ilget lumetormi. Telgist suurt valja ei saanud. Moll oli k6va. Tana olen aga jalle all baaslaagris, kust ruttu paar rida kribin. Ulf jai nimelt haigeks, sai endale bronhiidi ja angiini yhekorraga ning ta tuli alla. Ka yks meie naistest, Aira, ei pidanud fyysiliselt vastu ja otsustas asja katki jatta. Koos Alariga saatsime Aira nyyd 6htul alla, sest asju oli ka vaja ara tuua. Kui kaks inimest vahem hakkab tippu tegema, siis ei ole ju nii palju kola vaja. Ulf tuli ara juba hommikul, kais baaslaagri arsti juures ara ja on nyydseks juba teel Mendozasse. 6nneks mitte kopteriga - nii hull asi pole. Aga meie Alariga laheme homme hommikul uuesti yles esimesse laagrisse ja siis seal kohe edasi teise, Nido de Condoresesse, mis on 5400 m k6rgusele. Tana viisime osa staffi sinna juba yles, aga oobima tuli meie kamp alla Canadasse.

Ilm on ikka jube kylm ja tuuline, keegi tippu pole siiamaani j6udnud. Aga kuskil kolme-nelja paeva parast lubab paremat, nii et kui k6ik hasti laheb, siis peaksime praeguse plaani kohaselt umbes 5. v6i 6. detsembril tippu proovima. Aga tana seal Kondoripesas 5400 m peal oli ilm ikka veel paris vastik. Sealt edasi on veel yks laager Camp Colera (hesa nimi, kas pole) 6000 m peal, kus magatakse viimane oo, kui magatakse, sest sellisel k6rgusel ei ole see enam mitte magamine, vaid pigem katkendlik tukastamine, et siis tippu rynnata. Aga sinna on veel mitu paeva aega ja ma vaga loodan, et ilm laheb paremaks ja me ikka sinna yles j6uame. Seniks kuulmiseni ja kallid k6igile.

Peep

11 comments:

Jane said...

Kui te veel baasi tagasi tulete,siis Alarile infoks, et Tarmo loobus Poola liustiku otsemarsruudist lumerohkuse tõttu ja läheb homme, st. 4.dets Colerasse või hästi natuke kõrgemale. Tal on väike helekollane telk (Alar teab). Tippu plaanib 5.-6. Tal on üleval 5 päeva varu, ootab ilma.
Vaadake lisaks ka ilmateadet siit:
http://www.yr.no/place/Argentina/Mendoza/Aconcagua/detailed_long.html

sealne tuuleinfo on vale, aga pilvisus tihti õigem kui snow-forecasti oma.

Tarmole saab sat-telefonile saata ka netist tasuta sõnumeid:
http://messaging.iridium.com/
number on 881621439876

Aira said...

Peep! Ulf lendas eile tagasi Tallinna. Hotelli BAs broneerisin ära. Minul on ränk hambajuure põletik, Tshiili lendas vastu taevast ja söön antibiootikume. Hoian teile kõvasti pöialt!
Aira

Jane said...

Tarmo helistas: Alar on grupiga Berlini laagris, 3 inimest telgis, 3 putkas. Homme on D-day, st. üritatakse tippu. Ilm lubab enam-vähem, poolpilves, kuid sajuta, tuul hommikul 15 m/s, päeval langeb kuni 8 m/s. Tipus külma -20 ja tuul hommikul 20 m/s, pärastlõunal 12m/s.
Hoidke siis pöialt! Annan kohe teada, kui Tarmolt midagi kuulda on.

Jane said...

Tarmolt on öösel kell 3 tulnud sõnum: "täiemõõduline torm, toetan seljaga telki. Millal torm väheneb?"
No torm peaks vähenema päeva peale ja kuna ilm on täna õhtuni peaaegu selge, siis on lootust tippu jõuda ka siis, kui hommikul hiljem välja minna. (Olen ise roninud 6770m mäe siinsamas Andides jaanuaris ja hakkasime tippu minema tormi tõttu alles hommikul kell 9)

Jane said...

Tarmo helistas tipust hetk tagasi, kell 15.20. Läks üksi välja kella 10 paiku, tipus 5 tunniga, kõva tuul ja rasked olud. Ta polnud kindel, kas keegi Alari grupist järgi tuli, kuid arvatavasti mitte.

Anonymous said...

Krt, ainult sitad uudised... loodetavasti on praeguseks (23:45 Tallinna aeg) otsused tehtud ja tipp kas siis võetud või edasi lükatud....

Iga inf on teretulnud...

Raul

Jane said...

Nii, katki pole midagi, üritatakse homme uuesti. Pean Alari grupi kaitseks ütlema, et Tarmo on väga, väga tugev alpinist, kes roninud kaks 8000-ndest mäge, nii et tema sai endale natuke rohkem riskimist lubada. Alar tegi hästi, et riski ei võtnud, sest see oleks võinud nad nii kurnata, et tippu mittejõudmise puhul poleks teiseks katseks enam jõudu jätknud. Praeguseks on nad ka 6000 meetril hästi ära aklimatiseerunud, nii et shansid on igati head.
Saatsin neile ilma ka, nad peaksid kindlasti vara välja minema,hiljemalt 5-6 hommikul, sest kella 1-st lubab pilvi ja lumesadu. Tuul on homme ka väheke vaiksem, all 8-12 m/s ja tipus 12-15 m/s ja vähemalt ei ole öösel tormi oodata. Kui pilvede ennustus vähegi paika peab ja neil vähemalt pool selget päeva on, siis on võimalused üsna head, kuigi tipus on tuul päris karm. Paraku ongi Andid väga tuulised mäed ja sellega tuleb arvestada.

Tarmo tuleb homme alla ja seega side katkeb, aga heal juhul näeb ta, kui kaugele nad hommikuks jõudnud on, või kas keegi on tagasi pöördunud. Annan siis kohe teada.
Pöidlad pihku jälle!

Anonymous said...

Tänud sulle, Jane... pöidlad on peos ja loodame, et kõik kes suudavad, saavad ka tipu kätte.

Oleme ette tänulikud iga infokillu eest, mis meieni jõuab. Norrakate kaart näitab jah, et täna, pühapäeval, peaks olema võimalik tipus ära käia!

Raul ja Merike

Jane said...

No ei ole kahjuks midagi rõõmustavat teatada. Alar ja grupp tõusid kuni Independencia hütini (ca 6500 meetrit) ja pöörasid sealt tagasi. Norrakate ilm ei olnud õige, hoopis see oli:

http://snow-forecast.com/resorts/Aconcagua/6day/mid

sadas lund ja lauspilvisus. 14.30 Eesti aja järgi polnud veel teada, mida nad edasi teha plaanivad. 7. näitab suhteliselt ja 8. väga head ilma, kui nad moraalselt vastu peavad, siis võiksid veel üritada.
Annan teada, kui Tarmo nende otsusest teada saab.

Jane said...

Nii, jälle väike lootus on tekkinud, täna öösel proovitakse viimast korda veel. Norrakate sait lubab päeval lund, snow-forecast lubab ainult natuke pilvi, tuul all 11 ja üleval 13 m/s.

Nii et pöidlad jälle pihku!

Anonymous said...

Tänud info eest, mis teha... hoiame pöialt, mis meil üle jääb ...

R.