20.4.10

ABC-s

Täna jõudsime ülemisse baaslaagrisse ehk ABC-sse ehk Advanced Base Camp'i. See on 5710-meetri kõrgusel asuv laagriplats, kuhu me paine üles oma süügi- ja messitelgi, samuti magamistelgid. Tõusime siia vahelaagrist, mis oli 5350-meetri kõrgusel, ja meie 940 kilo kola tõid siia esimesest baaslaagrist alates 23 jakki. Jah, meil on kaasas umbes tonni jagu varustust, lisaks sellele jakkide tassitavale on igaühel ju seljas ka oma seljakott. Tonni sisse mahuvad kõik telgid, köögivarustus, madratsid-magamiskotid, ronimisvarustus, köied, toit, jne. Seda kola ikka jätkub.

Minu tänane tulek oli üsna vaevaline - liikusin aeglaselt ja pisitasa. Jõudu on kuidagi vähevõitu. Raske öelda, millest see kinni on, tervis on hea ja enesetunne suurepärane, aga ülesmäge liikudes ei ole seda mõnusat teravust, mis oli Aconcagual ja eelmistel matkadel. Eks näis, kas asi läheb ajaga paremaks või mitte, aga natuke teeb see mind murelikuks.

Igatahes on nüüd siin ABC-s meil ees vähemalt kaks päeva puhkust ja aklimatiseerumist. Alumisest baaslaagrist tulime ju siia üsna kiiresti, aga Thorung La aklimat lubas seda ka teha. Lisaks meile on siin veel viis akspeditsiooni, osa neist on liikunud juba ka esimesse vahelaagrisse, aga mitte enamat. Millal meie siit edasi liikuma hakkama, vaatame alles homme-ülehomme, kõik sõltub sellest, kuidas on meeste ja meie ühe naise enesetunne ja muidugi ka sellest, kuidas on ilm.

See on see meie elu siin mägedes ja kaugel tsivilisatsioonist. Aga tsivilisatsiooni hädadega võitleb Oskar, kes peaks praeguseks hetkeks olema jõudnud Delhisse. Ja homme selgub, kas ta saab koju neljapäeval või peab veel ootama järgmise nädalani. Kui homme väljub Helsingist Finnairi lend Delhisse, siis tuleb ta sealt neljapäeva hommikul ka tagasi, kui mitte, siis on Kaarli andmete järgi tal järgmine võimalus koju saada alles 28. aprillil. Kui Kaarel siis vahepeal mingit alternatiivset marsruuti muidugi välja ei nuputa. Igal juhul on Kaarel teinud tublit tööd ja ma loodan, et Oskar saab ikka enne koju, kui mina...

Peep

No comments: