2.5.10

Suur lumesadu

Öösel oli selline tunne, laviinid hakkasid korraga igal pool lendama. Mürinad olid ägedad ja pikad,. Aga, et telgis läks ka järsku valgeks, siis sain aru, et algas äikesetorm. Sellele järgnes lumesadu ja hommikuks oli ABC-s maas ja ka telkide peal umbes pool meetrit lund. Nüüd on lõuna, lund tuleb järjest juurde, ja Cho Oyu jalamitki pole näha. Jätsin eile õhtul oma hambaharja telgi kõrvale ühe kivi otsa ja nüüd pean ilmselt paar päeva ootama, enne kui see välja sulab. Kui sulab. Mnjah. Millega oleks võimalik hambaid pesta, kui lumi on hambaharja neelanud?

Aga kui mu hambaharja probleem välja jätta, siis tõsiseks teeb olukorra see, et me pidime täna hakkama ülespoole liikuma. Mõistagi ei tule sellest antud olukorras miskit välja, karta on, et kogu asi nihkub vähemalt kolme kuni viie päeva võrra edasi. Ehk siis jätkub istumine ABC-s, raamatute lugemine, kaardimäng, söömine ja telgis magamiskotis vedelemine. Teisalt on siin siiski parem, kui nendel inimestel, kes on üleval esimeses ja eriti teises laagris. Seal peaks olema praegu paar telkkonda, kellel on sellises lumesajus üksjagu raske laskuda, sest teise ja esimese vahel on järsud ja tehnilised nõlvad. Eesimesest allapoole aga järsk moreennõlv ja siis suured kiviväljad, mis lumest äärmiselt libedad. Aga 7100-meetri peal eriti pikalt ei vedele - kõrgus hakkab mõjutama ja teisalt tekib lumesaju jätkudes seal laviinioht.

Mul on veel poolteist raamatut järel, siis peab hakkama tegelema vahetusvariantide otsimisega. Õnneks neid siin veel on. Ja Oskari jäetud kaardipakk on ka korralikult töös, mille eest paluti talle eraldi tänu avaldada. Aga jah, millal ilm paranema hakkab, ei oska keegi ütelda. Meil tegelikult veel aega ju on. Et tippu teha ja siis veel isegi Shisha Pangmat proovida. Aga quebekiidel ja teistel nendega koos ronivatel inimestel on juba 9. maiks ABC-sse tellitud jakid, et siit alumisse baaslaagrisse, sealt Kathmandusse ning siis tagasi koju lennata. Nii ongi, et üles pole sel aastal veel keegi jõudnud. Selline see kõrgmägede elu on...

Peep

No comments: