19.5.10

Üleval läks liikumiseks





Rääkisin hommikul Sauliusega ja ta ütles, et nad hakkavad kohe ABC-st üles esimesse baaslaagrisse liikuma. Et siis läheb asjaks ehk praegu peaks juba käima kolmas tipukatse. Seda läksid tegema Saulius, Tanel ja Allan ja kui kõik sujub, siis peaksid nad 22. mai varahommikul minema kas kolmandast või otse teisest vahelaagrist üles tipurünnakule. Aga me istume Alariga siin ühes Kathmandu kohvikus ning arutame just, et juba kihvt oleks, kui nad suudaksid tipu ära teha. Kadedust pole – ainult siiras soov, et nad üles jõuaksid ja ekspeditsioon siiski õnnestuks. Sest õnnestunud on iga ekspeditsioon kaheksastele, kus vähemalt üks liige tippu jõuab ja kõik eluga koju jõuavad. Meile polnud lihtsalt seekord tippu ette nähtud. Aga küll see võimalus antakse!

Saulius rääkis, et eile õhtul jõudsid tipust tagasi itaallased. Nad pidid tipu ära tegema järelikult 16. mail, päeval, mil Tarmo edastatud prognooside järgi oli „aken“, austerlaste ilmaennustuse järgi pidi aga vihisema 120-kilommetrise tunnikiirusega tuul. Järelikult Tarmo ilmateade pädes, austerlaste oma aga mitte. Nii on... Itaallased tegid tipu ära otse teisest vahelaagrist, nad läksid sealt üles 14 tundi! See on umbes kolm tundi kauem kui tavaliselt. Järelikult oli väga raske minek. Ka kommertsekspeditsioone korraldav IMG, kes jõudis tippu vist 15-ndal, ütleb oma kodukal, et tipp on erakorraliselt raske. Muuseas, niipalju, kui ma nende kodukalt välja lugesin, jõudsid IMG-st üles vaid sherpad, mitte kliendid, aga selles võin ma ka eksida. Igatahes üks nende sherpasid, kes tipu ära tegi ja seda juba 12-ndat korda, ütleb, et nii rasket tõusu pole ta varem kogenud.

Karm aasta... Alarit haiglas oodates olen ma iga päev näinud ülalt allatoodud vendi. Temaga ühes palatis oli hiinlane Dhaulagirilt, kes oli 7-liikmelise ekspeditsiooni liige. Neli toodi 7500-meetri pealt eluga alla, kolm jäid sinna... Eile nägin haiglas veel ühte hiinlast, kellel olid kõik varbad kinni teibitud. Võib-olla oli ta samast seltskonnast? Ei tea, ta ei rääkinud arusaadavaid keeli. Ja siis oli seal üks poolakas Everestilt, kõik näpud ja kõrvalestad kinni teibitud. Aga ise suhteliselt rõõmus ja naeratav. Ütles veel, et arstide sõnutsi jääb tal sõrmi alles kaheksa. Selles kliinikus toimib täis tööstus... Kõik, kes plaanivad kaheksaste peale minna, peaksid sellest kliinikust enne läbi käima. Et kas siis veel tekib tahtmist proovida. Või et kas see tahtmine on ikka kindel.

Mul on! Alaril paistab, et ka, kuigi ta vahepeal arvas, et see jääb viimaseks kaheksase proovimiseks. Aga see oli siis, kui me ABC-s mittemidagitehes päevi ja öid vedelesime ja ilma ootasime...

Peep

3 comments:

krisli_ said...

sealt IMG lehelt lugesin välja, et nad ikka 16ndal vastu 17ndat hakkasid tippu minema, kui kõige vaiksem tuul oli. ja siis see IMG juhataja kirjutab seal, et "Congrats to the climbers and Sherpas on a safe and successful summit day!", niiet vist ikka käisid teised ka :)

Peep said...

jajah, ikka 17. tõesti, aga klimberite nimedest pole sõnagi. Ja neil oli seal lõpuks ainult kaks ameerika kutti järel, kõik teised olid alla läinud. Ja nendest kahest oli üks küll sellise näoga, et ta üle teise vahelaagri ei lähe... IMG kommertsikana muidugi tahab tulevastele klientidele näidata, et nendega pääseb üles. Aga ega see hetkel muidugi ka nii tähtis ei ole. Eriti meie posite seisukohalt. Tähtis on see, et nemad üles jõuaksid...

krisli_ said...

jep. loodan sama :)